SEOMAX – A SEO szakértő

Internetes keresők – mit használunk és mit nem?!

Világszerte a legtöbbet használt internetes kereső a Google. Miért használja szinte mindenki? Vannak más internetes keresők is, melyekkel ugyanúgy megtalálhatjuk a számunkra érdekes információkat, termékeket. Nézzük meg ezeket! 

Mik is azok az internetes keresők?

Az internetes keresők olyan online felületek, melyekkel  különböző keresésekre egy úgynevezett találati listát kapunk. Ezek a keresések leggyakrabban kulcsszavak, kifejezések. Ma már képek alapján is kereshetünk tartalmat. Lásd pl.: Google képkereső.

Az internetes keresők nagy előnye, hogy minden általunk beírt szóra, több ezer, több millió találatot ad ki. Könnyen megtalálhatjuk a számunkra fontos információkat anélkül, hogy a weboldalak pontos címét ismernünk kéne.

Hogyan is működnek az internetes keresők?

A keresőmotorok két részből állnak, az egyik a keresőrobot, mely összegyűjti az információkat, mely a weboldalak között bolyong és összegyűjti az információkat. Ez a folyamat teljesen automatizáltan működik a weboldalak között a linkek segítségével.

A második része az úgynevezett indexelők, melyek a begyűjtött információkhoz metaadatokat társítanak és a keresés eredményét találati lista formájában adja ki a felhasználóknak.

Internetes keresők fajtái

Két fő kategóriát különböztetünk meg:

 1. Épített adatbázissal működő: Ezek az adatbázisok manuálisan készülnek, különböző összegyűjtött információkból. Ilyenek pl. a telefonkönyvek, könyvkatalógusok stb. Ezek bővítése nem automatikus, folyamatosan építeni kell.
 2. Keresőrobot bázissal működők: Ezek azok az internetes keresők, melyek folyamatosan bővülő és változó információkból dolgoznak. Ezek bővülése automatikusan működik. Így működik a Google, Bing, Yahoo, DuckDuck Go, Yandex stb.

A legnépszerűbb internetes kereső oldalak

Keresési statisztikák tekintetében a Google a piacvezető, még úgy is, hogy Kínában jelentősen korlátozták a Google használatát. A grafikonon jól látható, hogy a Google mellett még a Bing, a Yahoo!, Baidu, a Yandex.ru és egyéb keresőket is használnak az emberek.

Internetes keresők világszerte
Forrás: http://gs.statcounter.com/

Keresők használata Magyarországon:

Internetes keresők Magyarországon
Forrás: http://gs.statcounter.com/

A kimutatáson jól látható, hogy Magyarországon is hasonló internetes keresőket használunk, mint világszerte. Ami itt új, a DuckDuckGo és a MSN.

Nézzük meg a legismertebb internetes keresőket

Google

A piacvezető cég a Google, a legelterjedtebb mind a világon, mind Magyarországon. A cég 1998-ban alakult és a folyamatos újításainak, ötleteinek eredményeképpen mára piacvezető vállalkozássá nőtte ki magát.

A Google nagy erőssége, hogy nem csak a keresésre koncentrál, hanem számos szolgáltatással, programmal kapcsolja össze az információkat az interneten.

A Google alapelve is az, hogy úgy fejlessze a szolgáltatásait, hogy a világ információit úgy rendszerezze, hogy mindenki számára elérhető legyen.

Több olyan program, szolgáltatást üzemeltet, mely a felhasználói élményt fokozza az interneten böngésző embereknek:

 • Gmail
 • Youtube
 • Google Maps
 • Google Images
 • Google Chrome
 • Google Translate
 • Google Play (Music, Movie)
 • Google Drive
 • Google Earth
 • Waze stb.

Ezek mellett olyan szolgáltatásokat is találunk, mely honlap tulajdonosként, keresőoptimalizáló szakemberként nekem is a napi munkám részei. Amit minden vállalkozás számára aki online megjelenik fontos lehet:

 • Google Adwords
 • Google Analytics
 • Search Console 

Bing

A Bing a Microsoft cég által fejlesztett kereső, mely az internetes keresők között a második helyen szerepel, mind Magyarországon, mind a világban. A Bing kereső nagy erőssége abban rejlik, hogy a Windows operációs rendszerrel rendelkező számítógépekre alapból feltelepíti az Internet Explorer vagy Microsoft Edge alapértelmezett keresőjeként.

Érdekesség, hogy a Yahoo! kereső alapja 2010 óta a Bing, bár a találati listák így sem egyeznek meg.

A Microsoft legfontosabb programjai:

 • Windows operációs rendszerek
 • Internet Explore, Microsoft Edge
 • OneDrive
 • Skype
 • Outlook email szolgáltatás
 • Microsoft Office programok
Internetes keresők Bing

Yahoo!

A szolgáltatás 1994-ben indult és a 90-es évek legnépszerűbb keresője volt. Mára már nem számottevő a jelenléte, mint internetes kereső. Leginkább email szolgáltatását és hírek böngészését veszik igénybe.

Saját fontosabb szolgáltatásai:

 • Yahoo! Mail
 • Yahoo! Messenger
 • Yahoo! Ads
 • Yahoo! News
 • Tumbr

Kevésbé ismert és használt internetes keresők

Számos egyéb kevésbé használt kereső van a világban. Ezek közül, pár olyat mutatok, be melyek világszerte változó mértékben használatosak.

Baidu

A Baidu internetes kereső Kína legnagyobb mértékben használt keresőmotorja lett, miután a kínai kormány korlátozta a Google használatát az országban. 2000 óta üzemeltetik és jelenleg világszerte is a 4. helyen szerepel. Érdekesség, hogy Magyarországon is a 4. helyen található. 

Forrás: http://gs.statcounter.com/

Yandex

Oroszország legnagyobb keresője, melynek  50% feletti részesedése van az országban a Google mellett. Már nem csak az orosz piacon található meg, hanem Belorusszia, Kazahsztán, Törökországban is. A vállalat célja, hogy elterjedjen a nyugati országokban is.

A nem angol nyelv alapú keresők egyik legnagyobbika, erőssége, hogy az orosz nyelv ragozását is képes értelmezni. Magyarországon jelenleg kevésbé használt kereső.

Yandex.ru
Internetes keresők Yandex
Yandex.com

DuckDuckGo

A DuckDuckGo internetes kereső a 2008-ban indult el útjára, mely folyamatos növekedést mutat. A kereső több nagyobb kereső szolgáltatással működik együtt, így adatait nemcsak a saját forrásából szolgáltatja, hanem pl. Wikipedia, Bing, Yandex, Yahoo! stb. forrásokból is.

2014. márciusában jelentős átalakuláson mentek át, majd a Mozilla és Firefox is felvette opcionális keresőnek az Apple és a Safari böngészők mellett.

A DuckDuckGo internetes kereső nagy előnye mégis az, hogy szembemegy a mai internetes keresőkkel és semmilyen adatot nem tárol a felhasználókról, a keresési előzményekről. Folyamatos fejlődése, népszerűsége ennek is köszönhető!

Internetes keresők DuckDuckGo válts

Keresések eredményeit nem a tömeges adatszolgáltatásra alapozza, hanem a minőségi tartalmak szolgáltatására.

“Internetes keresők – mit használunk és mit nem?!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

HOGYAN KEZDJ NEKI A SEO-NAK
INGYENES e-book

11 lépés, ami több látogatót hoz neked a keresőből!Konkrét, azonnal használható lépések!

Kérd most az INGYENES E-BOOK-ot az első SEO lépésekkel!

HOGYAN KEZDJ NEKI A SEO-NAK
INGYENES e-book

11 lépés, ami több látogatót hoz neked a keresőből!Konkrét, azonnal használható lépések!

Kérd most az INGYENES E-BOOK-ot az első SEO lépésekkel!